Què és CSE?

cor bn

El CSE en quatre línies

Podem entendre el projecte Com Sona l'Eso com una trobada anual d'alumnes i professorat de música d'instituts de secundària públics que, al llarg de quatre dies, conviuen per dur a terme un gran repte musical que han treballat prèviament a les aules de música. Aquest repte és la realització d'un concert conjunt: al voltant de 1500 alumnes d'edats entre 12 i 17 anys juntament amb el seu professorat actuant junts. La regla d'or de les Trobades és la següent: tot l'alumnat, independentment de la seua formació musical, participa en el concert.

mar en assaig

 

Naixement de la criatura

Com Sona l'Eso és un projecte nascut l'any 2000 amb l'entusiasme d'alguns professors i professores de música valencians que exercien la seua tasca docent al País Valencià, Catalunya i les Illes Balears. Aquest entusiasme els va espentar a unir les propostes que treballaven en l'aula per a donar a conéixer tot el que es podia aconseguir amb alumnes de qualsevol condició social, cultural i de nivell acadèmic amb el comú denominador d'una matèria a la qual, sovint, se li minva importància: la música.

El professorat del CSE intenta, amb la Trobada, que les propostes i projectes didàctics que es duen a terme a l'aula tinguen una continuïtat i puguen així donar-se a conéixer i ser font d'inspiració per a futures propostes.

 

Quins objectius fonamentals perseguim

Té una finalitat doble:

- Treure fora de les quatre parets de l'aula tot el treball diari efectuat per professorat i alumnat.

- Oferir l'alumnat l'oportunitat -probablement única en les seues vides- d'experimentar en primera persona el plaer (però també l'esforç) que representa fer música en directe damunt d'un escenari

 

On ha actuat el CSE

Ontinyent, Vandellós i l'Hospìtalet de l'Infant, Torrent, Gandesa, Aielo de Malferit, Palma de mallorca, Benicàssim, Barcelona, Carcaixent, Dénia, l'Amettla de Mar, Morella, Sant Carles de la Ràpita, Cocentaina, Torroella de Montgrí-l'Estartit, Xàbia, València, Altea, Amposta i Castalla.

 

L'alumnat actua o assisteix com a públic?

general assaig

Aquesta és una de les característiques més interessants i diferents del CSE. La pràctica habitual de les eixides extraescolars és la següent: el professorat acompanya un grup d'alumnes que "observarà": escoltarà el concert, observarà els quadres del museu, assistirà a la representació teatral... Tant professorat com alumnat seran agents passius del fet artístic.

 

El CSE representa una activitat totalment diferent: professorat i alumnat actuen conjuntament.

 

L'actuació del CSE està fonamentada en diferents cossos:

 

Cor: sol estar format per unes 1300 persones, entre alumnes i mestres. Canten però també fan coreografies de cor.

cor

 

Banda: entre 70 i 130 integrants (depenent del concert de cada any). En aquest cos poden participar aquells alumnes que estudien música en un conservatori o escola de música i tinguen un bon control del seu instrument. Pot comptar amb instruments tradicionals (dolçaines, djembés...).

banda

 

Cos de Ball: sol estar format per una vintena d'alumnes

parella ballarins

 

Solistes: Depén de la característica del projecte musical de cada any. Consisteix en un grup d'alumnes que cantaran i actuaran

grup reduÏt1

És a dir, la Trobada no és un punt d'unió d'alumnat-músic. Independentment del seu coneixemen musical, l'alumne té un lloc fonamental dins del concert. Perquè pensem que la música és inherent a tots nosaltres i no cal un coneixement tecnic per realitzar-la i gaudir-la.

 

Més coses interessants del projecte

- Es un projecte de l'escola pública per a l'escola pública

- El fet de participar actuant (i no com a públic) incrementa la implicació de l'alumnat. Cal recordar que la Trobada no és el lloc on aprendrem les cançons sinó el moment d'ensamblar totes les peces. Això comporta que alumnes i professorat porten des de gener treballant el material.

- Una de les sensacions més impactants per al professorat és participar al primer assaig del Cor: els 1300 alumnes coneixen perfectament el material i tenen tantes ganes com el/la mestre/a de treballar-les amb la resta d'instituts per tal que isquen a la perfecció.

- La vivència és tan intensa que la relació professor/a-alumne/a es fa molt més fluïda i directa afavorint el desenvolupament diari de la relació d'aprenentatge. Produeix una situació d'interdependència única. L'alumnat confiarà en el seu mestre/a i aquest/a dependrà absolutament de la responsabilitat dels seus alumnes, donat que seran aquests qui "donaran la cara" davant del públic. S'aconsegueix una admiració i reconeixement mutu intens i inusual.

-L'alumnat se sent protagonista positiu en el seu procés d'aprenentatge: de fet, en són els protagonistes. Augmenta la seua autoestima.

- Els permet entendre la música i, en general, el fet artístic, com una cosa viva i directa. I, sobretot, com una cosa de la qual poden ser partíceps.

- La major part dels i les alumnes experimentaran per primera vegada en les seues vides les sensacions que produeix estar damunt d'un escenari: seran uns altres qui acudiran a escoltar-los a ells i elles. Aquesta siuació genera en l'adolescent un sentiment immediat de responsabilitat individual i compartida amb els seus companys/es. I hi aportaran treball, concentració i companyerisme.

Visit lbetting.co.uk how to sing-up at ladbrokes

iCagenda - Calendar

July 2016
Dil Dim Dic Dij Div Dis Diu
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."

Contacte

  • Associació COM SONA L'ESO
     
  • Segons el tema ens pots escriure a:
    -Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. Qüestions generals
    -Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.  Qüestions econòmiques, etc.
     
  • Número de compte:
    ES12 0081 0190 4100 0134 2438
  • Fotògraf oficial: